Zostałeś zalogowany. Za X sek. strona zostanie przeładowana.
×zamknij
Korzystaj z serwisu jako: Dzięki temu otrzymasz treści dopasowane do Twoich potrzeb.
Zobacz również:
< powrót

Smaki i gusta | Muzyczne smaki | 1/6

rodzaj: rozgrzewające
poziom: gimnazjum, szkoła ponadpodstawowa

Słowo gust wywodzi się od łacińskiego gustus - smak. Gust rozumiany jest jako indywidualne i subiektywne poczucie piękna i harmonii

fot. Micky, flickr, CC BY 2.0
Gustować w czymś, znaczy mieć zamiłowanie i upodobanie do czegoś. W sferze muzyki nasze gusta określa to, jakiej muzyki słuchamy najchętniej.

Powiedzenie De gustibus non est disputandum jest parafrazą hiszpańskiego powiedzenia Sobre los gustos no hay disputo. W rozpowszechnionej dziś łacińskiej wersji użył go Jean Anthelme Brillat-Savarin, francuski pisarz żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku. Brillat-Savarin był wybitnym gastronomem i gastrozofem, autorem traktatu teoretycznego Fizjologia smaku.

Smak to również jeden z pięciu zmysłów. Rozróżniamy 5 podstawowych smaków:  słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Rodzimy się z pozytywną oceną smaku słodkiego i negatywną oceną smaku gorzkiego. Biologicznie sens naszych smakowych sympatii i antypatii wyjaśnić można w prosty sposób - słodkie pokarmy dostarczają nam energii, czyli podtrzymują życie, natomiast wiele substancji o gorzkim smaku jest trujących. Mimo tych prostych zależności, nasze preferencje smakowe potrafią być bardzo zaskakujące.

Powiedzenie De gustibus non est disputandum odnieść można do naszych upodobań w sferze sztuki, jak i jedzenia. Gusta i smaki każdego z nas nie powinny podlegać dyskusji, a rozmawiając na ich temat nie powinniśmy sprzeczać się na temat wyższości jednego gustu nad drugim. Można natomiast, a nawet powinno się rozmawiać o tym, co wyróżnia nasz gust, co go kształtuje i jak zmieniał się on z czasem.

Zadanie

Przygotuj krótką prezentację swojego gustu muzycznego. Wybierz trzy utwory, które najlepiej go reprezentują.

Tematy i pytania do dyskusji

Jaki gatunek muzyczny, utwór, twórca lub brzmienie instrumentu niezmiennie trafia w twój gust?
Czy jesteś otwarty na poznawanie smaków diametralnie różnych od tych, w których gustujesz?
Co ukształtowało Twój muzyczny smak? Jak zmieniał się z czasem?
Co ukształtowało Twoje upodobania kulinarne? Jak zmieniały się z czasem?
Czy coś łączy wasze gusta muzyczne i kulinarne? Czy zmieniały się w tym samym czasie? Co je ukształtowało?

 

Barbara Kinga Majewska

 

drukuj pdf

zobacz również:

Dwa zmysły | Muzyczne smaki | cz. 2/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Zmysł smaku i zmysł słuchu różnią się od siebie pod wieloma względami. Są odpowiedzialne za percepcję różnych bodźców, ale również reagują na te bodźce według własnych zasad

Nietypowe połączenia | Muzyczne smaki |3/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Czasami szczypta chili w filiżance gorącej czekolady sprawia, że znany nam doskonale smak odkrywamy na nowo, a odrobina soli w lodach karmelowych dodaje im nieoczywistej świeżości

Smakowe podróże | Muzyczne smaki | 4/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Czy muzyka węgierska zabrzmi tak ostro, jak może smakować prawdziwy węgierski gulasz?

Nie baw się jedzeniem! | Muzyczne smaki | 5/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Bawienie się jedzeniem nie należy do ładnych zwyczajów, ale jeśli warzywa można potraktować jako źródła dźwięku, to dlaczego nie mogłyby posłużyć do gry?

Kuchenne inspiracje | Muzyczne smaki | 6/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Skomponuj menu koncertu - przystawki, zupę, danie główne i desery, kończąc na zestawie francuskich serów i owoców