Zostałeś zalogowany. Za X sek. strona zostanie przeładowana.
×zamknij
Korzystaj z serwisu jako: Dzięki temu otrzymasz treści dopasowane do Twoich potrzeb.
Zobacz również:
< powrót

Nietypowe połączenia | Muzyczne smaki |3/6

rodzaj: rozgrzewające
poziom: gimnazjum, szkoła ponadpodstawowa

Czasami szczypta chili w filiżance gorącej czekolady sprawia, że znany nam doskonale smak odkrywamy na nowo, a odrobina soli w lodach karmelowych dodaje im nieoczywistej świeżości

W 1917 roku francuski kompozytor Erik Satie nawiązuje współpracę z malarzem Pablem Picasso. Partytura będąca owocem ich współpracy zawiera partię maszyny do pisania i syreny mgłowej. W 1932 roku u boku Bostońskiej Orkiestry Symfonicznej występuje jazzowy pianista i kompozytor George Gershwin. W 1948 Pierre Schaeffer komponuje Etiudę patetyczną na rondle, barki, śpiew i mowę.

Muzyka XX wieku obfituje w nieoczywiste połączenia brzmień, gatunków i form. Nie od razu takie połączenia przypadały słuchaczom do gustu. Jednak czasami szczypta chili w filiżance gorącej czekolady sprawia, że znany nam doskonale smak odkrywamy na nowo, a odrobina soli w lodach karmelowych dodaje im nieoczywistej świeżości.

Tematy i pytania do dyskusji

Jakie połączenia brzmień, artystycznych osobowości lub gatunków wydają się wam niemożliwe, a jakie byłyby wymarzone?
Jakie połączenie smaków byłoby nie do przełknięcia, a w jakim moglibyście się rozsmakować?

Zadanie

Ten punkt nie musi łączyć się z konkretnym zadaniem, ale może - zależy to od inwencji twórczej nauczyciela - np. zaproponować pracę w parach dobranych na zasadzie najbardziej odległych gustów muzycznych.

 

 

 

Barbara Kinga Majewska

drukuj pdf

zobacz również:

Smakowe podróże | Muzyczne smaki | 4/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Czy muzyka węgierska zabrzmi tak ostro, jak może smakować prawdziwy węgierski gulasz?

Nie baw się jedzeniem! | Muzyczne smaki | 5/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Bawienie się jedzeniem nie należy do ładnych zwyczajów, ale jeśli warzywa można potraktować jako źródła dźwięku, to dlaczego nie mogłyby posłużyć do gry?

Kuchenne inspiracje | Muzyczne smaki | 6/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Skomponuj menu koncertu - przystawki, zupę, danie główne i desery, kończąc na zestawie francuskich serów i owoców

Smaki i gusta | Muzyczne smaki | 1/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Słowo gust wywodzi się od łacińskiego gustus - smak. Gust rozumiany jest jako indywidualne i subiektywne poczucie piękna i harmonii

Dwa zmysły | Muzyczne smaki | cz. 2/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Zmysł smaku i zmysł słuchu różnią się od siebie pod wieloma względami. Są odpowiedzialne za percepcję różnych bodźców, ale również reagują na te bodźce według własnych zasad