Zostałeś zalogowany. Za X sek. strona zostanie przeładowana.
×zamknij
Korzystaj z serwisu jako: Dzięki temu otrzymasz treści dopasowane do Twoich potrzeb.
Zobacz również:
< powrót

Nie baw się jedzeniem! | Muzyczne smaki | 5/6

rodzaj: rozgrzewające
poziom: gimnazjum, szkoła ponadpodstawowa

Bawienie się jedzeniem nie należy do ładnych zwyczajów, ale jeśli warzywa można potraktować jako źródła dźwięku, to dlaczego nie mogłyby posłużyć do gry?

Vegetable Orchestra
W 1975 John Cage komponuje utwór Branches, którego instrukcje wykonawcze naprowadzają na szukanie źródła dźwięku w bardzo nieoczywistej, między innymi jadalnej materii. Podczas wykonania Branches wykonawcy pocierają o siebie dwa bakłażany, strzelają jak z bicza liśćmi pora lub grzechoczą grochem i fasolą.

We Wiedniu w 1998 roku powstaje Vegetable Orchestra czyli Warzywna Orkiestra - grupa artystów komponujących i wykonujących muzykę na instrumentach zrobionych z warzyw. Dzięki działalności Vegetable Orchestra można usłyszeć między innymi flety proste zrobione z marchewek i skrzypce zrobione z porów. Instrumenty powstają krótko przed występami grupy - ważna jest świeżość. Wśród inspiracji Orkiestra Warzywna wymienia muzykę eksperymentalną, elektroniczną, konkretną, noise, improwizowaną i popularną, ale ich styl gry można najłatwiej określić jako warzywny.

 

 

Łatwo wyobrazić sobie, jak smakują instrumenty wchodzące w skład Warzywnej Orkiestry. Czy równie łatwo jest wyobrazić sobie, jaki smak mają instrumenty orkiestry symfonicznej?

Zadanie

Prowadzący zajęcia prezentuje uczniom nagrania zamieszczone w materiałach dźwiękowych do zadania. Uczniowie wybierają z tabelki smak, który najbardziej odpowiada słyszanym dźwiękom lub proponują swój własny.

 

Trójkąt (pobierz mp3)

 

Saksofon (pobierz mp3)

 

Waltornia (pobierz mp3)


Bęben basowy (pobierz mp3)

 

 

 

 

Barbara Kinga Majewska

 

drukuj pdf

zobacz również:

Kuchenne inspiracje | Muzyczne smaki | 6/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Skomponuj menu koncertu - przystawki, zupę, danie główne i desery, kończąc na zestawie francuskich serów i owoców

Smaki i gusta | Muzyczne smaki | 1/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Słowo gust wywodzi się od łacińskiego gustus - smak. Gust rozumiany jest jako indywidualne i subiektywne poczucie piękna i harmonii

Dwa zmysły | Muzyczne smaki | cz. 2/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Zmysł smaku i zmysł słuchu różnią się od siebie pod wieloma względami. Są odpowiedzialne za percepcję różnych bodźców, ale również reagują na te bodźce według własnych zasad

Nietypowe połączenia | Muzyczne smaki |3/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Czasami szczypta chili w filiżance gorącej czekolady sprawia, że znany nam doskonale smak odkrywamy na nowo, a odrobina soli w lodach karmelowych dodaje im nieoczywistej świeżości

Smakowe podróże | Muzyczne smaki | 4/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Czy muzyka węgierska zabrzmi tak ostro, jak może smakować prawdziwy węgierski gulasz?